Op deze pagina deel ik artikelen die mij positief opvallen in de media
Wat zijn gezonde voeten?
Dit zijn soepele, sterke voeten waarmee je pijnloos loopt. De meeste mensen krijgen na verloop van tijd voetklachten. Denk maar aan je moeder of oma met een hallux valgus.
Je herkent een hallux valgus aan de grote teen die scheef staat. Een hallux valgus is dus een scheve teen. Hallux betekent in het Latijn ‘grote teen’ en ‘valgus’ betekent ‘naar buiten… Of je tante met hielspoor
Hielspoor is een irritatie van de peesplaat. De peesplaat bevindt zich onder de hele voet. Bij hielspoor voelen de meeste mensen pijn bij de aanhechting van de peesplaat: onder de hiel. Vooral als je opstaat is de… Zover hoeft het bij jou niet te komen. Lees meer …
Geldverslindend, maar helpt amper: ‘Stop met operaties aan versleten meniscus’
Operaties aan een versleten meniscus zijn in veruit de meeste gevallen zinloos. Er is ook geen enkele subcategorie van patiënten die meer baat heeft bij zo’n operatie dan bij fysiotherapie, concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek. Lees meer …
Met deze voeding haal je meer uit je slaap
Slaap is hét moment om te herstellen, uit te rusten en op te laden voor onze volgende supertraining. Maar goed slapen is niet iedereen gegeven. Lees meer …
Voorkom vallen voor 65+
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Lees meer …
Afvallen!
Hoe val ik in 2023 eindelijk wél op een gezonde manier af? Stel geen regels op waaraan je je over tien jaar niet meer wilt houden.” Helpen diëten volgens u? Lees meer …
De psychosociale bril bij pijn
Ik zie veel mensen die chronische pijn hebben. Daarbij merk ik vaak dat die mensen niet serieus genomen worden, je kunt zelfs zeggen dat ze gestigmatiseerd worden. Ze voelen zich alleen, in de kou staan, hulpeloos. Als behandelaar heb ik gemerkt dat je deze mensen veel kunt bieden. Lees meer …..
Daglichtlamp tegen winterdepressie of herfstdip? ‘De duurste is zeker niet nodig’
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van een winterdepressie, blijkt uit cijfers van het UMC Groningen. Zo’n 8 procent van de Nederlanders heeft last van een herfstdip of winterblues, een mildere versie van een winterdepressie. Lees meer ….
Shockwave (ESWT) en sportblessures
Shockwave therapie, ook wel afgekort tot ESWT (Extracorporeal ShockWave Therapy), is een behandeling die bestaat uit geluidsgolven. Behandeling met shockwave lijkt positieve effecten te hebben op calcificaties, doorbloeding van weefsel en pijnsensatie. Mogelijk het proberen waard. Lees meer ….
Kiloknallers: Verena viel 28 kilo af: ‘Cola was mijn lijfdrank’
We weten allemaal inmiddels wel: diëten werken niet. Maar hoe kom je dan wél van die overtollige kilo’s af? Lees meer ….
Heb ik een verwijzing nodig voor de fysiotherapeut?
Is het nodig langs te gaan bij de huisarts of kan hij meteen een afspraak maken bij een fysiotherapeut? Lees meer ….
Long Covid
Eén op de acht mensen die corona heeft gehad, houdt daarna nog langdurig klachten. Lees meer ….
Postcovidsyndroom beperk je met biopsychosociale behandeling
Persoonlijk ben ik er wel van overtuigd dat het coronavirus, meer dan gewone griep, een effect heeft op het zenuwstelsel en het lijkt me logisch dat dat de kans op langdurige klachten vergroot. Maar ook ben ik van mening dat dat geen reden is om bij de pakken neer te gaan zitten, je toevlucht te nemen tot pseudobehandelingen als acupunctuur of mensen niet aan te sporen hun oude leven weer op te pakken. Veeleer lijkt me dat reden om biopsychosociaal te denken en een normaal revalidatietraject op te zetten. Lees meer ….
Genezen met ademtherapie: ‘Mijn dochter was eindelijk pijnvrij’
Een ‘juiste’ ademhaling doet wonderen voor je gezondheid: meer energie overdag, beter slapen – en met de juiste begeleiding kan het ernstige of langdurige klachten laten verdwijnen. Lees meer ….
Krachttraining: waarom het na je 35e bittere noodzaak is
Het vertragen van veroudering is iets dat de mensheid al eeuwenlang fascineert. Niet zo gek, want we hebben meer invloed op onze levensverwachting dan je misschien zou denken. Lees meer ….
Beenpijn met lopen
Deze week: ik heb zoveel pijn in mijn been dat ik steeds moet stoppen met lopen, wat kan het zijn? Fysiotherapeut Susanne van der Hoeven: “Per jaar krijgen ruim 25.000 Nederlanders claudicatio intermittens, oftewel etalagebenen.” Lees meer ….
Spiermassa opbouwen via schaatstraining: zo doe je dat
Je spiermassa opbouwen heeft tal van voordelen: je metabolisme wordt hoger waardoor je meer vet verbrandt, je bent krachtiger en bovendien verminder je ook het risico op blessures. En nee, om je spiermassa op te bouwen hoef je niet elke dag gewichten te tillen. Ook met schaatstraining in combinatie met de juiste voeding kom je al een heel eind. Lees meer ….
Feit of fabel over sport: 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl
Dagelijks een half uurtje wandelen, is dat genoeg om te werken aan een gezonde levensstijl? Metro vroeg het aan Maureen Ros, bewegingswetenschapper en specialist Fit en Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.
De beste zorgpolissen in 2022
Ieder jaar selecteert het KNGF de beste (aanvullende) zorgpolissen voor fysiotherapeutische zorg
Coronavaccinatie
Dat coronavaccins helpen om een ziekenhuisopname te voorkomen, was al bekend. Toch belanden er ook gevaccineerden in het ziekenhuis. Hoe zit dat precies? Het RIVM heeft nieuwe cijfers gedeeld over de bezetting in ziekenhuizen. Het gaat om gegevens van de eerste twee weken van november. In dit artikel leggen we uit hoe het zit. Lees meer …
Long Covid
Driekwart van een groep van 1864 mensen met langdurige klachten na corona – ook wel Long Covid genoemd – is na zijn coronabesmetting nog niet volledig aan het #werk. Verreweg het grootste deel (95 procent) van deze groep voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds matig tot slecht. Lees meer …
Hardlopen? ‘De shit eruit, de feel good stofjes erin’
‘Zo simpel werkt het,’ vertelt psychiater en hardloper Bram Bakker. Hardlopen helpt bij een depressie. Maar ook bij andere psychische klachten of problemen.
Hardlopen heeft een positief effect op je brein, stressniveau en emoties.Laat je hersenen niet zitten‘Bewegen heeft voordelen bij elke psychische klacht. Van angsten, psychose, en agressiviteit tot aan stress, vermoeidheid, slapeloosheid of een verslaving. Door te bewegen, functioneren je hersenen beter. Maar het omgekeerde geldt dus ook: door een te kort aan beweging, krijg je klachten. Laat je hoofd dus niet zitten. Lees meer …
De volwassenentool is een gespreksinstrument voor iedereen
Het stimuleert je om zelf na te denken over hoe het met je gaat, wat je wil veranderen en wie of wat er nodig is in jouw omgeving om dat te bereiken. Je kan er ook ‘het andere gesprek’ mee voeren. In zo’n gesprek staat empathisch luisteren centraal en begeleiding van mensen bij het vinden van handelingsperspectieven. Door de vragenlijst te beantwoorden kom je tot een score in het spinnenweb-diagram. Zo ontvouwt zich een beeld van jouw gezondheid op dat moment. Lees meer….
Thuis herstellen na corona
Afgelopen zomer hebben Roessingh Research and Development en Telerevalidatie.nl de Corona Herstelapp gelanceerd. Met deze app kunnen fysiotherapeuten samen met patiënten een persoonlijk oefenschema opstellen om te werken aan herstel na corona. Alle eerstelijns fysiotherapiepraktijken in Nederland kunnen de app gratis gebruiken. Lees meer…
Nieuw onderzoek: gaan jongeren beter leren door bewegen?
Bewegen kan helpen de cognitieve functies en leerprestaties bij jongeren en jongvolwassenen (12-30 jaar) te verbeteren, blijkt uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Lees meer…
Wat doet hardlopen met je immuunsysteem?
Hardlopen zorgt voor talloze gezondheidsvoordelen. Het houdt je hart en longen gezond, helpt je om een gezond gewicht te behouden en het is een goede manier om stress te verwerken. Lees meer…
Het belang van eiwitten voor bewegen en trainen
Het belang van eiwitten – In het bijzonder voor ouderen, chronisch zieken en revalidanten. Lees meer …
Voegt beeldvorming middels echografie, MRI of röntgenfoto iets toe in de fysiotherapie behandeling?
Fysiotherapeuten verwachten teveel van beeldvorming en daardoor hun patiënten ook. Lees meer …
Zeer belangrijk corona revalidatie
Op de IC na corona: Arie en Nettie revalideren jaar later nog steeds. Lees meer …